De  grote wijnstreken

Bourgogne

De wijnen uit de Bourgogne zijn wereld beroemd. Vooral uit de steek ten noorden ( Côtes de Nuits) en ten zuiden (Côte d'Or) van Beaune brengt beroemde wijnen voort. Er zijn aanwijzingen dat hier de eerste wijnbouw zo'n 250 jaar voor Christus plaats vond.

De grote wijnvelden overheersen op veel plaatsen het landschap. Dat kan zeker in de herfst mooie "plaatjes" opleveren.

Het waren de benedictijner monniken van de abdij van Cluny die in de 13e eeuw de wijnbouw kwa-litatief enorm deden toenemen. In de 14e eeuw bezaten de cisterciënzer monniken in Vougeot zoveel wijngaarden, dat ze deze met een muur gingen omheinen. Zo ontstond Clos Vougeot. Zij  verdeelden het wijnbouw gebied in verschillende "terroirs", de zogenaamde crus, omdat zij ond- derkenden dat druivensoort en grondeigenschappen bepalend waren voor de kwaliteit.

Voor het klimaat van de Bourgogne is de pinot noir de meest gebruikte wijndruif, die onder ideale omstandigheden (klimaat, grond en weer) uitmuntende wijnen kan voortbrengen.

Beaujolais

In de Beaujolais staat de gamay druif op de eerste plaats, die lekkere ongecompliceerde wijnen voortbrengt. Maar daar waar de wijnstokken in leem- en kalksteengrond wortelt produceert het wijnen met overdadige fruitaroma's en zijn ze de basis van topwijnen als Moulin-à-Vent, Fleuri en Chirouble.