Zo zijn we begonnen

In  januari 1999 hebben we ons huis gekocht. We zijn begonnen met het huis schoonmaken en de meest noodzakelijke meubels er na toe te brengen, zodat we konden slapen en eten. De volgende  foto's geven een indruk van hoe het er uit zag, toen we het gekocht hebben. 


Van binnen was het zeer eenvoudig.

Achteraf bekeken hebben we toen te weinig foto's genomen, om een echt goed beeld  weer te geven.

Plannen  maken

Vanaf dat moment hebben we iedere keer als we naar Frankrijk gingen spullen meegenomen om het huis bewoonbaar te maken. Al doende kregen onze plannen om het huis aan te passen aan onze wensen steeds meer vorm. We besloten te beginnen met de keuken. We besloten de ruime slaap-kamer aan de tuinkant ombouwen tot een ruime moderne keuken.

Het was dan niet meer nodig om op een kampeerstel te koken. De huiskamer lieten we we eerst zoals hij was en richtte deze eenvoudig, maar gezellig, in.

Voor de keuken moesten we eerst alle nodige leidingen aanleggen. Er was daar al een wateraan- en afvoer  Voor het gas zijn we aangewezen op flessengas. De elektrische leidingen met contactdozen en schakelaars moesten eerst in de muren worden aangebracht, evenals de gasleiding voor de kookplaat. Daarna kon het opbouwen van de keuken beginnen.

Het volgende project

Intussen kondigde de zomer zich aan. Het buitenwerk had hard een opknapbeurt nodig. Het hout- werk moest geschilderd worden. De luiken waren bijna allemaal in een slechte conditie. Terug in Nederland hebben we voor de slechte luiken nieuwe gemaakt. Ook moest de keukendeur vervangen worden. Het was en lastige en zware klus om het dubbelglas-raam in de deur aan te brengen.

Stoken op hout

We hadden besloten ons huis vooral met houtvuur te verwarmen, en voor de rest overal elektrische kacheltjes te gebuiken. De open haard die er was, verkeerde in een slechte staat. Er kwam meer rook in de kamer dan uit de schoorsteen. We hebben een nieuwe laten plaatsen, met daarbij in de schouw een warmte wisselaar, van waaruit we de warme lucht, met behulp buizen en een pomp (op zolder), ook door het hele huis kunnen sturen. De haard zelf hebben we laten aanleggen. We moesten toen ook een goede oplossing voor de hout opslag vinden. We hebben er gelijk een schuurtje bij gemaakt voor het tuingereedschap.

Het afsluiten van het eerste jaar

Aan het eind van het jaar hebben we meer meubels voor de huiskamer meegenomen, zodat we nu ook prettig bij de haard konden vertoeven.

We hebben het eerste jaar tevreden afgesloten met een heerlijk glas bourgognewijn.  Intussen ook al een beetje overleggend hoe we het verder zouden gaan aanpakken.