Matour September 2017

Gelegen in het zuiden van Bourgondië, hemelsbreed ongeveer 30 km ten westen van Macon

De voorspellingen van het weer waren goed. We besloten een voor ons onbekende steek te bezoeken.

Het gebied daar wordt ook wel "Petite Suisse" genoemd. Het is een bergachtig gebied, waarvan de hoogste toppen rond de 800 meter reiken. 

We kozen voor een kleine camping in het plaatsje Matour.

Het bleek een kleine goed verzorgde camping, gelegen aan de rand van het Matour, vrijwel gelegen aan een klein meertje. Ondanks het mooie weer waren er niet veel kampeerders. Het plaatsje was niet groot, maar er was een goede bakker en een supermarkt. Ook was er de mogelijkheid om uit eten te gaan. En , voor ons belangrijk, je kon van uit de camping een paar mooie wandelingen maken. 

 

Wandelen

Het meest beviel ons om vanuit de camping direct enkele mooie wandelingen kon maken. Deze waren goed gemarkeerd. Ze gingen bijna geheel over kleine weggetjes en paadjes, door bossen, maar vooral tussen de weilanden, met vaak mooie vergezichten. 

Ook hier zijn het  vooral de witte charolais-koeien die je hier ziet, zoals bij ons in de Morvan.

We hebben twee wandelingen in de directe omgeving gemaakt. We hebben veel foto's gemaakt, waarvan we hier onder een fotocollage weergeven.


Een bijzonder landschap

In het uiterst zuidoosten van een Bourgondië is een bijzonder landschap, ontstaan door het door het opstuwen van aardschots langs een breuklijn in de aardkorst. De wijngaarden van de Pouilly-Fuissé worden gedomineerd door de rots Solutré (eerste foto.)

Aan de voet van deze rotswand zijn vele geraamten van kleine wilde paarden gevonden. Men meent dat jagers uit de Late Steentijd kudden wilde paarden over de rand van de rots joegen, zodat ze een gemakkelijke buit werden. Er is ook fijn bewerkt vuursteenwerk gevonden, zoals bladspitsen, voorwerpen in de vorm van wilgenblad en laurierblad. Dit prehistorisch volk wordt de Solutréen genoemd.